A  Προπαρασκευαστικές δράσεις, εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης και/ή σχεδίων δράσης
B Αγορά/μίσθωση της γης και/ή πληρωμές αποζημίωσης για δικαιώματα χρήσης
C Δράσεις Διατήρησης
D Παρακολούθηση του αντίκτυπου των δράσεων του έργου
E Ευαισθητοποίηση του κοινού και διάδοση των αποτελεσμάτων
F Συνολική λειτουργία και παρακολούθηση της πορείας του έργου


A Προπαρασκευαστικές δράσεις, εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης και/ή σχεδίων δράσης

Α.1: Λεπτομερής χαρτογράφηση της εξάπλωσης των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου και των θέσεων υλοποίησης των δράσεων διατήρησης
Η πρώτη προπαρασκευαστική δράση εστιάζεται στη χαρτογράφηση:
1. Της εξάπλωσης των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου *1520 και *5220 εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς.
2. Της παρουσίας, της πυκνότητας και της τάσης των εισβλητικών ξενικών ειδών καθώς και των περιοχών στις οποίες θα γίνει απομάκρυνσή τους.
3. Των πιθανών περιοχών εφαρμογής επιλεγμένων δράσεων διατήρησης (Δράσεις Γ.3 και Γ.4) των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου.
Η ακριβής χαρτογράφηση των πιο πάνω θα γίνει με συσκευές GIS και η επεξεργασία της πληροφορίας που θα συλλεχθεί θα γίνει με λογισμικό GIS. Επίσης θα ληφθούν φωτογραφίες, που σε συνδυασμό με τους χάρτες που θα δημιουργηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση τυχόν αλλαγών στο περιβάλλον των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου.
Η δράση θα υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Παραγωγή ενός έγχρωμου, υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης κλίμακας (1:500) χάρτη
  • Επικαιροποίηση του Τυποποιημένου Δελτίου Καταγραφών [Standard Data Form (SDF)] της περιοχής Natura 2000 "Ethniko Dasiko Parko Rizoelias"

Α.2: Σύνθεση και δομή του οικοτόπου προτεραιότητας *1520
Η δράση αποσκοπεί στον καθορισμό και περιγραφή της σύνθεσης και δομής του τύπου οικοτόπου *1520 εντός της περιοχής υλοποίησης του έργου.
Στο πλαίσιο της δράσης θα εγκατασταθούν δειγματοληπτικές επιφάνειες με σκοπό τη συλλογή πληροφορίας σχετικά με:
1. Τους βασικούς αβιοτικούς (πχ κλίση, έκθεση, υψόμετρο κλπ) και βιοτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (πχ κάλυψη βλάστησης) του τύπου οικοτόπου *1520.
2. Το μέγεθος του υποπληθυσμού των δύο χαρακτηριστικών ειδών του τύπου οικοτόπου *1520 (Gypsophila linearifolia και Campanula fastigiata) και άλλων σημαντικών ειδών που απαντούν στον οικότοπο.
3. Το γεωλογικό υπόστρωμα.
4. Τις απειλές που επηρεάζουν τον υπό μελέτη τύπο οικοτόπου.
Η δράση θα υλοποιηθεί το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Έκθεση για τη σύνθεση και δομή του οικοτόπου προτεραιότητας *1520

Α.3: Ετοιμασία Σχεδίων Παρακολούθησης
Στόχος της δράσης είναι η ετοιμασία τεχνικών εγγράφων που θα επικεντρώνονται στην ορθή παρακολούθηση των δύο υπό μελέτη τύπων οικοτόπου (*1520 και *5220) εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς και θα προσβλέπουν στην εκτίμηση της κατάστασης διατήρησής τους.
Η ανάπτυξη και ετοιμασία των Σχεδίων Παρακολούθησης βασίζεται:
1. Στην ανάπτυξη συγκεκριμένων στόχων παρακολούθησης.
2. Στην επιλογή κατάλληλων ποιοτικών και ποσοτικών μεταβλητών και μεθόδων.
3. Στην αξιολόγηση της ποιότητας της περιοχής, η οποία θα βασιστεί στην αξιολόγηση των ενδιαιτημάτων των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου, περιλαμβανομένων των σχετικών οικολογικών τους χαρακτηριστικών.
Τα Σχέδια Παρακολούθησης θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του έργου, το Τμήμα Δασών (ανάδοχος φορέας) και το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 - Οκτωβρίου 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Δύο Σχέδια Παρακολούθησης (ένα για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου)

Α.4: Ετοιμασία Διαχειριστικών Σχεδίων
Σκοπός της δράσης είναι η ετοιμασία ολοκληρωμένων Διαχειριστικών Σχεδίων που θα περιλαμβάνουν τόσο επί-τόπου (in situ), όσο και εκτός-τόπου (ex situ) δράσεις για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου. Τα διαχειριστικά σχέδια θα βασίζονται σε πληροφορίες που θα προκύψουν από τις Δράσεις Α.1-Α.3 του Έργου και ειδικότερα, από δεδομένα για το ενδιαίτημα, την εξάπλωση και την αξιολόγηση των απειλών για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου.
Κάθε Διαχειριστικό Σχέδιο περιλαμβάνει δύο μέρη, το Περιγραφικό και το Ρυθμιστικό μέρος:
1. Το Περιγραφικό μέρος επικεντρώνεται στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή (ιδιοκτησία, αβιοτικοί και βιοτικοί παράγοντες, διαχείριση, χρήσεις γης, απειλές κλπ). 
2. Το Ρυθμιστικό μέρος περιλαμβάνει τις δράσεις που προβλέπονται από το σχέδιο και τις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στην πορεία του έργου. Η μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων θα καθοριστούν με ακρίβεια. Τέλος θα επιτρέπονται περιοδικές αναθεωρήσεις του διαχειριστικού σχεδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαχειριστικών δραστηριοτήτων.
Τα Σχέδια Διατήρησης θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή, το Τμήμα Δασών (ανάδοχος φορέας) και το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Η δράση θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Δύο Διαχειριστικά Σχέδια (ένα για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου)

Α.5: Ετοιμασία Σχεδίων Δράσης για την ενίσχυση των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου
Η δράση προβλέπει στην ετοιμασία Σχεδίων Δράσης (ένα για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου) τα οποία θα αποτελέσουν εργαλεία για την ενίσχυση των τύπων οικοτόπου, μέσα από την αποκατάσταση (Δράση Γ.3) και την επαναδημιουργία οικοτόπου (Δράση Γ.6) σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς.
Τα Σχέδια Δράσης θα περιλαμβάνουν δύο μέρη:
1. Το πρώτο μέρος θα παρουσιάζει γενικές πληροφορίες για τους δύο υπό μελέτη τύπους οικοτόπου αλλά και για την οικολογία και τη βιολογία των σημαντικότερων και χαρακτηριστικών ειδών του καθενός. Θα ληφθεί υπόψη επίσης η γνώση που αποκομίσθηκε από παρόμοιες δράσεις στην Κύπρο και την Ευρώπη για την ενίσχυση του καθεστώτος διατήρησης των τύπων οικοτόπου.
2. Το δεύτερο μέρος θα περιγράφει τις δράσεις, τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για κάθε υπό μελέτη τύπο οικοτόπου.
Επιπλέον, μια Μελέτη Σκοπιμότητας θα ετοιμαστεί για τον εντοπισμό όλων των κενών - εμποδίων για την εφαρμογή δραστηριοτήτων επανεγκατάστασης και διαχείρισης του τύπου οικοτόπου *5220 (Δράση Γ.6).
Η δράση θα υλοποιηθεί το διάστημα Φεβρουαρίου - Οκτωβρίου του 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Δύο Σχέδια Δράσης (ένα για κάθε τύπο οικοτόπου)
  • Μελέτη Σκοπιμότητας

Β Αγορά/μίσθωση της γης και/ή πληρωμές αποζημίωσης για δικαιώματα χρήσης
Δεν εφαρμόζεται

C Δράσεις Διατήρησης
C.1: Οριοθέτηση και περίφραξη του οικοτόπου με γυψούχες στέππες  (*1520)
Σκοπός της δράσης είναι η οριοθέτηση και περίφραξη του τύπου οικοτόπου *1520 εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δράσεων Α.1 και Α.5. Η υλοποίηση της δράσης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την καθοδήγηση των επισκεπτών σε συγκεκριμένες διαδρομές-μονοπάτια, με απώτερο σκοπό τη μείωση των απειλών και των πιέσεων που δέχεται ο οικότοπος (πχ σκουπίδια, ποδοπάτημα και πυρκαγιές).
Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014 και να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Οριοθέτηση επιλεγμένων τμημάτων (2000 m) του τύπου οικοτόπου *1520 μέσω "ήπιας περίφραξης" (σχοινί, μεταλλικές πινακίδες)

C.2: Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικής βλάστησης στους τύπους οικοτόπων προτεραιότητας *5220 και *1520
Η δράση προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικής βλάστησης στη φυσική αναγέννηση των χαρακτηριστικών ειδών κάθε υπό μελέτη τύπου οικοτόπου. Τέτοια επίδραση παρατηρήθηκε αρχικά κυρίως έναντι των θαμνώνων με Ziziphus από άτομα του είδους Acacia saligna και από άλλα ξενικά είδη που φυτεύτηκαν στην περιοχή όπως Pinus pinea και Eucalyptus spp.
Όλες οι δραστηριότητες της δράσης θα σχεδιαστούν προσεκτικά με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής και θα αφορούν κυρίως στον έλεγχο της εξάπλωσης και στην απομάκρυνση ατόμων (με συγκεκριμένες τεχνικές) των ανταγωνιστικών ειδών (Acacia saligna, Pinus pinea, Eucalyptus spp.). Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί η δράση θα αφορούν σημεία όπου η πίεση της ανταγωνιστικής βλάστησης έναντι των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου είναι έντονη. Τα σημεία αυτά θα σημανθούν στο χάρτη που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της δράσης Α.1.
Η δράση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν 500 περίπου άτομα των ανταγωνιστικών ειδών, σε μια περιοχή έκτασης 0.4 ha

C.3: Αποκατάσταση των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου
Η δράση θα υλοποιηθεί στη βάση των Σχεδίων Δράσης που θα ετοιμαστούν στο πλαίσιο της Δράσης Α.5 και σε συγκεκριμένα σημεία, που επίσης θα οριστούν στα Σχέδια Δράσης. Η δράση θα στηριχτεί εν μέρει στη γνώση και στις εμπειρίες που αποκομίσθηκαν μέσα από την επιτυχή αποκατάσταση του τύπου οικοτόπου *5220 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE04 NAT/CY/000013.
Οι πιο κάτω δραστηριότητες θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης:
1. Φύτευση ατόμων Ziziphus lotus και των χαρακτηριστικών ειδών του τύπου οικοτόπου *5220 (πχ Asparagus stipularis, Phagnalon rupestre, Coridothymus capitatus και Noaea mucronata) σε σημεία όπου είναι υποβαθμισμένος ο οικότοπος [πλησίον-τόπου (inter-situ) διατήρηση].
2. Διασπορά σπερμάτων των χαρακτηριστικών ειδών του τύπου οικοτόπου *1520 (πχ Gypsophila linearifolia, Campanula fastigiata και Herniaria hemistemon) για την ενίσχυση [επί-τόπου (in situ) διατήρηση] και την αποκατάσταση [πλησίον-τόπου (inter-situ) διατήρηση] του οικότοπου. Για την υλοποίηση της δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της δράσης Γ.5.
Όλες οι δραστηριότητες θα υλοποιηθούν πιλοτικά σε επιλεγμένες θέσεις κατά το δεύτερο έτος του Έργου, με σκοπό τη εφαρμογή τους σε όλες τις θέσεις που προτείνονται στα Σχέδια Δράσης το επόμενο έτος.
Η δράση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Φύτευση τουλάχιστον 1,000 ατόμων Zyziphus lotus, 60 ατόμων Asparagus stipularis, 60 ατόμων Phagnalon rupestre, 60 ατόμων Coridothymus capitatus και 60 ατόμων Noaea mucronata
  • Αποκατάσταση 1 ha του τύπου οικοτόπου *5220
  • Αποκατάσταση 0.1 ha του τύπου οικοτόπου *1520
  • Ενίσχυση 0.1 ha του τύπου οικοτόπου *1520
  • Διασπορά τουλάχιστον 6,000 σπερμάτων των ειδών Gypsophila linearifolia, Campanula fastigiata και Herniaria hemistemon

C.4: Πρόληψη πυρκαγιών
Η δράση προβλέπει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη ή μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου.
Τα μέτρα πρόληψης θα αφορούν στη διαχείριση της εύφλεκτης βιομάζας ή άλλου εύφλεκτου υλικού και θα περιλαμβάνουν μέτρα όπως, η απομάκρυνση της βλάστησης στην περιφέρεια των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου, αλλά και ο περιορισμός της διακίνησης οχημάτων και επισκεπτών κοντά στους υπό μελέτη οικότοπους.
Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015 και να ολοκληρωθεί με το τέλος του έργου (Φεβρουάριος 2017).
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Περιορισμός της απώλειας των οικοτόπων λόγω εποχικών πυρκαγιών και ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών

C.5: Επί τόπου και πλησίον τόπου διατήρηση των χαρακτηριστικών ειδών των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου
Σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου μέσα από δραστηριότητες που εστιάζουν στα χαρακτηριστικά τους είδη.
Η δράση περιλαμβάνει:
1. Συλλογή σημαντικού αριθμού σπερμάτων των χαρακτηριστικών ειδών των δύο υπό μελέτη τύπων οικοτόπου, αλλά και των συνοδών (πολυετών) τους ειδών. Τα σπέρματα θα χρησιμοποιηθούν  για παραγωγή νέων φυταρίων, αλλά και για διασπορά σε επιλεγμένες θέσεις.
2. Ετοιμασία πρωτοκόλλων για τη φύτρωση, ανάπτυξη και φύτευση των χαρακτηριστικών ειδών των δύο υπό μελέτη τύπων οικοτόπου.
3. Παραγωγή φυταρίων των χαρακτηριστικών ειδών των δύο υπό μελέτη τύπων οικοτόπου,  αλλά και των συνοδών (πολυετών) τους ειδών. Τα φυτάρια θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων διατήρησης (δράσεις Γ.3 και Γ.6).
Η δράση θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2013 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Ένα πρωτόκολλο φύτρωσης, ανάπτυξης και φύτευσης για το είδος Ziziphus lotus και των χαρακτηριστικών (πολυετών) ειδών του τύπου οικοτόπου *1520, όπως αυτά θα καθοριστούν μέσα από τη δράση Α.2
  • Παραγωγή φυταρίων που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των Δράσεων Γ.3 και Γ.6. Αναμένεται να παραχθούν 2,500 φυτάρια του Zyziphus lotus και 300 από κάθε χαρακτηριστικό πολυετές συνοδό είδος του *5220 (Asparagus stipularis, Phagnalon rupestre, Coridothymus capitatus, Noaea mucronata) και του *1520

C.6: Επαναδημιουργία οικοτόπου Θαμνώνες με Ziziphus (*5220) πλησίον της περιοχής Ριζοελίας
Η δράση αποσκοπεί στην εγκατάσταση του τύπου οικοτόπου *5220 σε μια περιοχή όπου ήταν γνωστή η παρουσία του στο παρελθόν (επανεγκατάσταση οικοτόπου), εκτός της περιοχής Natura 2000 "Ethniko Dasiko Parko Rizoelias" (CY6000006), αλλά εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς.
Η δράση θα υλοποιηθεί στις εξής φάσεις:
1. Η προπαρασκευαστική φάση θα περιλαμβάνει απομάκρυνση της ανταγωνιστικής βλάστησης, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της Δράσης Α.2.
2. Η δεύτερη φάση θα αφορά στην επανεγκατάσταση, σε ομάδες, ατόμων κυρίως του Ziziphus lotus αλλά και συνοδών ειδών του *5220, εντός της υπάρχουσας βλάστησης. Η επιφάνεια κάλυψης / μέγεθος των ομάδων αυτών θα ποικίλει και θα κυμαίνεται μεταξύ 200 - 800 m2. Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα προέλθουν από τις εργασίες της Δράσης Γ.5 και ο αριθμός των ατόμων και τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν θα καθοριστούν μέσα από το Σχέδιο Δράσης για τον οικότοπο *5220 (Δράση Α.5).
3. Η τελευταία φάση θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του έργου και θα υλοποιηθεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Δασών (ανάδοχος φορέας). Θα περιλαμβάνει τη συντήρηση των φυτεύσεων ή/και την αναπλήρωση ενδεχόμενων απωλειών. 
Η δράση θα υλοποιηθεί το διάστημα Νοεμβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2017.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Φύτευση τουλάχιστον 1,500 άτομα Ziziphus lotus και 250 από κάθε συνοδό είδος (Asparagus stipularis, Phagnalon rupestre, Coridothymus capitatus, Noaea mucronata)
  • Αποκατάσταση 2 ha του τύπου οικοτόπου *5220
  • Έκθεση με τα αποτελέσματα της επανεγκατάστασης του οικοτόπου *5220

D Παρακολούθηση του αντίκτυπου των δράσεων του έργου
D.1: Παρακολούθηση Δράσεων Διατήρησης
Η δράση αποσκοπεί στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων διατήρησης στην κατάσταση διατήρησης των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου. Στο πλαίσιο της δράσης θα ετοιμαστεί το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης και θα είναι συμπληρωματικό του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Έργου που θα ετοιμαστεί στο πλαίσιο της δράσης Στ.1.
Το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης των δράσεων διατήρησης θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως:
1. Τους δείκτες για την παρακολούθηση του αντίκτυπου των δράσεων διατήρησης στην κατάσταση διατήρησης των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου.
2. Τον φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση κάθε δείκτη.
3. Τις πηγές πληροφόρησης που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κάθε δείκτη.
4. Τα κριτήρια αξιολόγησης κάθε δείκτη.
5. Το χρονικό πλαίσιο για την αξιολόγηση κάθε δείκτη.
6. Τους αριθμούς στόχους (όπου εφαρμόζεται) για τις επιθυμητές τιμές του κάθε δείκτη.
Το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης των δράσεων διατήρησης θα επικυρωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή.
Η δράση θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έργου (Φεβρουάριος 2017).
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Πρωτόκολλο Παρακολούθησης των δράσεων διατήρησης
D.2: Κοινωνικο-οικονομική μελέτη
Στόχος της δράσης είναι η αναγνώριση και η αξιολόγηση του αντίκτυπου του έργου σε επιλεγμένες κοινωνικο-οικονομικές συνιστώσες των τοπικών κοινωνιών της Λάρνακας και της Αραδίππου, όπως επίσης και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες στην περιοχή. Για την αναγνώριση και ταξινόμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών του πάρκου θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο αξιολόγησης Millenium Ecosystem.
Η δράση θα υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στην τοπική οικονομία και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες

Ε Ευαισθητοποίηση του κοινού και διάδοση των αποτελεσμάτων
Ε.1: Ενημερωτική εκστρατεία
Η δράση επικεντρώνεται στην προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις δράσεις, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου όσο και στην ενίσχυση της συμμετοχής των διάφορων ενδιαφερόμενων φορέων. Οι ομάδες - στόχοι των δράσεων είναι: οι αρμόδιες και τοπικές αρχές, οι ντόπιοι κάτοικοι, η πανεπιστημιακή κοινότητα, ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες, η Ένωση Αγροτουρισμού, οι αγρότες, σχετικοί ΜΚΟ και τα ΜΜΕ.
Οι ακόλουθες δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης:
1. Τοπικές συναντήσεις εργασίας.
2. Ενημερωτικές πινακίδες για το έργο.
3. Πινακίδες πληροφόρησης για τους υπό μελέτη τύπους οικοτόπων.
4. Κάλυψη ΜΜΕ (δελτία τύπου και άρθρα σε εφημερίδες/περιοδικά).
5. Ενημερωτικά Δελτία.
6. Ενημερωτικό Φυλλάδιο.
7. Τελική Ενημερωτική Ημερίδα.
Η δράση θα υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Δύο τοπικές συναντήσεις
  • Τέσσερις ενημερωτικές πινακίδες για το έργο
  • Τέσσερις πινακίδες πληροφόρησης για τους υπό μελέτη τύπους οικοτόπων
  • Κάλυψη ΜΜΕ: τρία δελτία τύπου, τρία άρθρα σε εφημερίδες / περιοδικά
  • Τρία ενημερωτικά δελτία
  • Ένα ενημερωτικό φυλλάδιο
  • Τελική Ενημερωτική Ημερίδα

Ε.2: Δημιουργία ιστοσελίδας - Παραγωγή διαφημιστικού υλικού
Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση και προώθηση τόσο του έργου, όσο και της επιστημονικής πληροφορίας και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν στην πορεία υλοποίησής του. Αυτό θα γίνει μέσα από:
1. Τη δημιουργία ιστοσελίδας.
2. Τη δημιουργία λογαριασμού σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).
3. Την παραγωγή διαφημιστικού - προωθητικού υλικού.
Η δράση υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Ιστοσελίδα έργου
  • Λογαριασμός έργου στο Facebook
  • Καπέλα και στυλό

Ε.3: Συνέδρια
Η δράση στοχεύει στην παρουσίαση και προβολή του έργου και των επιστημονικών του αποτελεσμάτων σε επιστημονικά συνέδρια.
Η δράση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Παρουσίαση του έργου σε τέσσερα διεθνή συνέδρια και δημοσίευση στο βιβλίο περιλήψεων / στα πρακτικά των συνεδρίων

Ε.4: Εκλαϊκευμένη αναφορά
Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία μιας Εκλαϊκευμένης αναφοράς (Layman's report). Η Εκλαϊκευμένη αναφορά θα είναι μια προσιτή, προς το ευρύ κοινό, παρουσίαση της επιστημονικής πληροφορίας και των αποτελεσμάτων του έργου. Οι ομάδες - στόχοι στις οποίες θα απευθύνεται είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι αρμόδιες αρχές, οι τοπικές κοινωνίες, οι ΜΚΟ και γενικά το ευρύ κοινό.
Η ετοιμασία της αναφοράς θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του έργου.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Μια Εκλαϊκευμένη αναφορά

F Συνολική λειτουργία και παρακολούθηση της πορείας του έργου
F.1: Διαχείριση έργου
Στόχος της δράσης είναι η διαχείριση, η επιστημονική καθοδήγηση και ο οικονομικός συντονισμός του έργου.
Τη διαχείριση του έργου θα αναλάβει η Ομάδα Διαχείρισης Έργου (ΟΔΕ) η οποία απαρτίζεται από:
1. Τον Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Έργου.
2. Τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Έργου.
3. Τον Επιστημονικό Υπεύθυνο.
4. Τον Οικονομικό Διαχειριστή.
Η ΟΔΕ είναι υπεύθυνη για την εξολοκλήρου διαχείριση και τη σωστή - έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων και των παραδοτέων του έργου. Για το σκοπό αυτό τα μέλη της βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Η λειτουργία της ΟΔΕ εξασφαλίζει την αποτελεσματική επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των εταίρων, της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων, της Επιστημονικής Επιτροπής, της Εξωτερικής Ομάδας Παρακολούθησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η δράση θα υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Σύσταση και λειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Έργου

F.2: Παρακολούθηση έργου
Η δράση σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση της πορείας του έργου και την αξιολόγηση της ορθής και έγκαιρης υλοποίησης των δράσεών του, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Για την ορθή παρακολούθηση της πορείας του έργου προβλέπεται η ετοιμασία του Πρωτόκολλου Παρακολούθησης Έργου από την Ομάδα Διαχείρισης Έργου. Το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης Έργου θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως:
1. Τους δείκτες για την παρακολούθηση του έργου,
2. Τον φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση κάθε δείκτη,
3. Τις πηγές πληροφόρησης που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κάθε δείκτη,
4. Τα κριτήρια αξιολόγησης κάθε δείκτη,
5. Το χρονικό πλαίσιο για την αξιολόγηση κάθε δείκτη,
6. Τους αριθμητικούς στόχους (αν υπάρχουν) κάθε δείκτη σε διάφορες φάσεις του έργου.
Το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης Έργου αφορά όλες τις δράσεις του έργου, πλην των δράσεων διατήρησης (Δράσεις Γ). Η παρακολούθηση των Δράσεων Γ θα επιτευχθεί μέσα από το Πρωτόκολλο Παρακολούθησης των δράσεων διατήρησης που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Δράσης Δ.1.
Η δράση θα ολοκληρωθεί με το τέλος του έργου (Φεβρουάριος 2017).
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Ένα Πρωτόκολλο Παρακολούθησης Έργου

F.3: Επιστημονική Επιτροπή
Σκοπός της δράσης είναι η σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα αξιολογεί την ποιότητα του επιστημονικού μέρους του έργου. Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από:
1. Τον Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Έργου.
2. Τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Έργου.
3. Τον Επιστημονικό Υπεύθυνο.
4. Έναν εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Frederick.
5. Έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος.
6. Τρεις εμπειρογνώμονες (εξωτερικοί ερευνητές).
Η Επιστημονική Επιτροπή θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του έργου. Συναντήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής στην Κύπρο αναμένονται να πραγματοποιηθούν τους μήνες Φεβρουάριο του 2014 και Απρίλιο του 2016.
Η Δρ. Reyees Tirado είναι Επίτιμη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter και συμμετέχει σε διάφορα έργα που αφορούν σε χερσαία οικοσυστήματα. Επιπρόσθετα, έχει εμπειρία και γνώσεις χρήσιμες για την υλοποίηση του έργου, λόγω προηγούμενης συμμετοχής της σε παρόμοιο έργο στην Ισπανία (τύπος οικοτόπου *5220).
Ο Καθηγ. Παναγιώτης Δημόπουλος είναι καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας και έχει αναμειχθεί ήδη σε πολλά έργα σχετικά με τη διατήρηση της φύσης όπως τα: LIFE00NAT/GR/7198, LIFE99NAT/GR/006481, LIFE-NATUREB4-3200/97/243, LIFE04NAT/CY/000013, INTERREG IIIC-Sud, INTERREG IIIA/CARDS, INTERREG IIIA. Πέραν αυτών, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας οικοτόπων στο τρίτο βιογεωγραφικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2012.
Ο Δρ. Jean-Marc Dufour-Dror είναι Ερευνητής Βιογεωγραφίας και Σύμβουλος σε θέματα Εφαρμοσμένης Οικολογίας και έχει αναμειχθεί παρέχοντας γνώσεις σε διάφορα έργα που αφορούσαν στον Έλεγχο, στη Διαχείριση και στην Οικολογία των εισβλητικών ειδών σε φυσικές και ημι-φυσικές περιοχές. Συμμετείχε επίσης ως εμπειρογνώμονας στο έργο "Διαχειριστικός έλεγχος εισβλητικών ειδών (Ailanthus altissima, Acacia saligna) στο Δάσος Πάφου".
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Δύο συναντήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής
  • Πρακτικά από τις δύο συναντήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής

F.4: Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων
Σκοπός της δράσης είναι η σύσταση και η λειτουργία της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων, η οποία είναι μια ομάδα από επιστήμονες, εκπρόσωπους φορέων χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους τοπικών αρχών.  Η επιτροπή συμμετέχει στην υλοποίηση και διαχείριση του έργου, μέσα από την παροχή πληροφοριών, τη συμβουλευτική καθοδήγηση και την προώθηση του έργου στις τοπικές κοινότητες και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες. Μέσω της λειτουργίας της επιτροπής ενισχύεται η συμμετοχή και συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.
Η Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων θα υφίσταται σε όλη τη διάρκεια του έργου. Επίσημες συναντήσεις της Επιτροπής αναμένονται να πραγματοποιηθούν το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους (2013, 2014, 2015 και 2016).
Η Επιτροπή Ενδιαφερόμενων Φορέων απαρτίζεται από εννέα μέλη:
1. Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Έργου (εκπρόσωπος του ανάδοχου φορέα).
2. Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου.
3. Επιστημονικός Υπεύθυνος.
4. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.
5. Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπός του.
6. Εκπρόσωπος της κοινοτικής αρχής που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του έργου.
7. Διευθυντής (ή εκπρόσωπός του) της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λάρνακας.
8. Εκπρόσωπος από ΜΚΟ.
9. Εκπρόσωπος αγροτών.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Τέσσερις συναντήσεις της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων
  • Πρακτικά από τις τέσσερις συναντήσεις της Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων

F.5: Δικτύωση με άλλα έργα LIFE ή/και μη
Σκοπός της δράσης είναι η δικτύωση με άλλα έργα LIFE ή/και μη-LIFE, με κύριο στόχο την ανταλλαγή πληροφορίας και εμπειριών σε θέματα σχετικά με τους στόχους του έργου όπως: η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιωσιμότητα των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου, το νομοθετικό πλαίσιο των αρμόδιων αρχών σχετικά με τη διατήρησή τους, οι προσεγγίσεις και οι μέθοδοι απομάκρυνσης χωροκατακτητικών ειδών, η αποκατάσταση και διαχείριση των φυσικών οικοτόπων στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εργασίας εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους τύπους οικοτόπου προτεραιότητας καθώς και σε βέλτιστες πρακτικές για την αποκατάστασή τους. Το έργο θα συγκεντρώσει τους κύριους επιστήμονες - συντελεστές που συμμετείχαν στα έργα:
  • LIFE00 NAT/E/007304 (Cabo de Gata - Βελτίωση της διαχείρισης του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας και της Ζώνης Ειδικής Σημασίας "Cabo de Gata -Nijar")
  • LIFE04 NAT/CY/000013 (Διαχείριση της διατήρησης των περιοχών Natura 2000 στην Κύπρο)
  • LIFE03 NAT/E/000059 (Habitats N-E Murcia - Ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοτόπων στα βορειοδυτικά της Murcia)
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις των φορέων του έργου, μία στη Murcia και μία στο Cabo de Gata, με σκοπό αποκόμιση πρακτικών και εμπειριών από παρόμοιες προσπάθειες.
Οι επισκέψεις των φορέων του έργου σε άλλα παρόμοια έργα αναμένονται να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Έκθεση επίσκεψης μελών του έργου σε άλλα παρόμοια έργα
  • Μία διήμερη συνάντηση εργασίας εμπειρογνωμόνων
  • Πρακτικά από τη διήμερη συνάντηση εργασίας εμπειρογνωμόνων

F.6: Σχέδιο Διατήρησης μετά την ολοκλήρωση του έργου LIFE
Το Σχέδιο Διατήρησης μετά την ολοκλήρωση του έργου LIFE θα περιγράφει το πώς οι φορείς του Έργου σχεδιάζουν να συνεχίσουν και να αξιοποιήσουν τις δράσεις του μετά το τέλος του, διασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των υπό μελέτη τύπων οικοτόπου. Το Σχέδιο θα περιγράφει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του έργου και θα αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της Τελικής Έκθεσης (Φεβρουάριος 2017).
Το Σχέδιο θα ετοιμαστεί στο τέλος του Έργου και θα περιληφθεί στην Τελική Έκθεση.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
  • Ένα Σχέδιο Διατήρησης μετά την ολοκλήρωση του έργου LIFE

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο
Ε Θ Ν Ι Κ Ο    Δ Α Σ Ι Κ Ο    Π Α Ρ Κ Ο    Ρ Ι Ζ Ο Ε Λ Ι Α Σ
LIFE
Web-design and development:  George A. Constantinou
Copyright © 2014 - Department of Forests
Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ
 
 
 
 
 
 
 
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας
Αρχή της Σελίδας